MYCIE KUCHNI

Kategorie

Czym jest dobra praktyka higieniczna?

Ka┼╝dy lokal gastronomiczny jest zobowi─ůzany do wprowadzenia systemu GHP, czyli dobrej praktyki higienicznej. To zbi├│r wytycznych na temat czysto┼Ťci w restauracjach, kawiarniach, barach czy w sto┼é├│wkach, maj─ů one na celu zapewnienie wysokiego bezpiecze┼ästwa na ka┼╝dym etapie produkcji ┼╝ywno┼Ťci. Opisane wytyczne s─ů weryfikowane przez sanepid podczas kontroli, dlatego regularne czyszczenie restauracji jest tak wa┼╝ne. Do sprz─ůtania nale┼╝y stosowa─ç specjalne ┼Ťrodki do czyszczenia kuchni, kt├│re s─ů dopuszczone do kontaktu z ┼╝ywno┼Ťci─ů.

Jaka profesjonalna chemia dla gastronomii?

Preparaty do czyszczenia kuchni i og├│lnie dla gastronomii musz─ů spe┼énia─ç rygorystyczne normy. W sk┼éadach chemii dla gastronomii nie mog─ů znajdowa─ç si─Ö substancje, kt├│re wchodz─ů w reakcje z ┼╝ywno┼Ťci─ů. Dobry ┼Ťrodek do czyszczenia kuchni powinien posiada─ç atest Pa┼ästwowego Zak┼éadu Higieny.

Profesjonalny preparat do usuwania tłuszczu i oleju

Ka┼╝dy lokal gastronomiczny potrzebuje w┼Ťr├│d preparat├│w do mycia kuchni sprayu do usuwania t┼éuszczu. Plamy i zabrudzenia po oleju s─ů jednymi z bardziej uci─ů┼╝liwych do usuni─Öcia, wymagaj─ů specjalnego podej┼Ťcia, nale┼╝y zastosowa─ç ┼Ťrodek, kt├│ry ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci rozpuszczaj─ůce. Umyte powierzchnie, kt├│re maj─ů kontakt z ┼╝ywno┼Ťci─ů, nale┼╝y dok┼éadnie wyp┼éuka─ç przed ponownym u┼╝yciem.

Płyn do ręcznego mycia naczyń

Mycie naczy┼ä w gastronomii jest na porz─ůdku dziennym, to czynno┼Ť─ç, kt├│rej nie da si─Ö przeskoczy─ç. Wa┼╝ne jest wi─Öc, by produkty myj─ůce do mycia naczy┼ä by┼éy wydajne i ekonomiczne. P┼éyny do mycia naczy┼ä musz─ů dobrze rozpuszcza─ç t┼éuszcze, a przy tym nie wp┼éywa─ç negatywnie na materia┼é, z jakiego wykonane s─ů talerze, sztu─çce czy garnki.

Płyn do zmywarek

Do zmywarek nie mo┼╝na u┼╝ywa─ç tego samego p┼éynu co do r─Öcznego mycia naczy┼ä, potrzebne s─ů wtedy inne ┼Ťrodki czyszcz─ůce. P┼éyn do maszynowego mycia musi dok┼éadnie usuwa─ç pozosta┼éo┼Ťci po herbacie i kawie i ograniczy─ç powstawanie skrobi i osad├│w z wapnia na mytych przedmiotach. P┼éyny do zmywarek wzbogacone s─ů o substancje nab┼éyszczaj─ůce i przyspieszaj─ůce suszenie naczy┼ä.

Skuteczny płyn do dezynfekcji

Od czas├│w wzmo┼╝onego rygoru sanitarnego, mycie i dezynfekcja gastronomii jest na porz─ůdku dziennym. Produkty do dezynfekcji szybko czyszcz─ů dan─ů powierzchni─Ö, dobrze sprawdz─ů si─Ö przy ekspresowym myciu stolik├│w lub blat├│w. Nie nale┼╝y jednak takiego p┼éynu stosowa─ç na powierzchniach, kt├│re ┼║le reaguj─ů na dzia┼éania alkoholu.

Profesjonalny płyn do mycia grilli i piekarników

Zmor─ů kucharzy na ca┼éym ┼Ťwiecie, tych profesjonalnych, jak i hobbystycznych, jest mycie piekarnika, a dok┼éadniej przypalone zabrudzenia i osady. Przypalony t┼éuszcz sprawia, ┼╝e zabrudzenie zamienia si─Ö w skorupk─Ö brudu. Nie jest to co┼Ť, co ┼éatwo wyczy┼Ťci─ç zwyk┼é─ů g─ůbk─ů i druciakiem, potrzeba do tego p┼éynu do mycia grilli i piekarnik├│w. Ten rodzaj produkt├│w dobrze radzi sobie z usuwaniem bia┼éek, t┼éuszczy oraz pozosta┼éo┼Ťci po sma┼╝eniu i pieczeniu.

Jak powinien wygl─ůda─ç harmonogram czyszczenia restauracji?

Wa┼╝ne jest mycie bie┼╝─ůce, jak i gruntowne. Pracownicy lokalu gastronomicznego codziennie musz─ů przestrzega─ç zasad higieny osobistej, my─ç garnki i inne przybory kuchenne, odpadki powsta┼ée przy produkcji da┼ä nale┼╝y wyrzuci─ç do odpowiednich pojemnik├│w. Po zako┼äczonej pracy nale┼╝y opr├│┼╝ni─ç kosze na ┼Ťmieci, umy─ç blaty kuchenne i stoliki na sali restauracyjnej, obowi─ůzkowe jest tak┼╝e mycie pod┼é├│g na terenie ca┼éego obiektu, czyszczenie grilli czy kostkarek do lodu. Raz w tygodniu nale┼╝y przeprowadzi─ç dezynfekcj─Ö urz─ůdze┼ä oraz wyczy┼Ťci─ç ┼Ťciany, odp┼éywy, drzwi i meble. Raz w miesi─ůcu nale┼╝y posprz─ůta─ç urz─ůdzenia, kt├│re maj─ů kontakt z t┼éuszczem, jak: frytkownica, kuchenka gazowa, p┼éyta grillowa, okap.