Ścierki i włókniny

Kategorie

Ścierka i włóknina, czyli łatwy sposób na utrzymanie porządku

Ścierki kuchenne to podstawowe produkty do utrzymywania porządku w kuchni, restauracji czy barze. Nie może ich zabraknąć w żadnym z tych miejsc. Ścierki z mikrofibry, do kurzu czy antystatyczne są niezastąpione w codziennym sprzątaniu, jak i tym gruntownym, szczególnie w miejscach, które mają kontakt z jedzeniem jak szkolne stołówki, hotelowe restauracje czy kawiarnie. Można dzięki nim na bieżąco czyścić powstałe zabrudzenia.

Ścierka z mikrofibry, dzięki swoim właściwościom i strukturze bardzo dobrze chłonie wodę, aż 7 razy tyle, ile sama waży. Bezproblemowo usuwa zabrudzenia, a dodatkowo dzięki specjalnemu ustawieniu włókien nie pozostawia po sobie śladów, zacieków czy smug. Z uwagi na te właściwości, mikrofibra jest materiałem, z którego tworzy się ściereczki do mycia szyb.

Ścierka z mikrofibry jest uniwersalna i doskonale radzi sobie z czyszczeniem różnych powierzchni i przedmiotów, pozostawiając je czyste i błyszczące. Ponadto ta ściereczka jest bardzo wytrzymała i odporna na częste pranie, dzięki czemu nie trzeba jej często wymieniać na nową, jest więc niezwykle ekologiczna.

Jakie są rodzaje ściereczek?

Oprócz ścierek z mikrofibry bardzo dobrymi ściereczkami do kurzu są te z wiskozy posiadające domieszkę poliestru. Skutecznie usuwają kurz i posiadają właściwości absorbujące wodę. Te ścierki są delikatne i miękkie, w przeciwieństwie do gąbek i druciaków, a do tego można z nich korzystać zarówno na sucho, jak i mokro.

W miejscach takich jak przychodnie, szpitale, żłobki, przedszkola czy szkoły warto korzystać z antybakteryjnej ściereczki antystatycznej, która nie dość, że jest miękka, delikatna, wytrzymała i chłonna to również nie pozwala na rozwój bakterii. Jej właściwości z pewnością docenią również firmy produkcyjno-usługowe, hotele, SPA czy siłownie. Szeroko wykorzystywana jest także w branży spożywczej czy restauracyjnej i gastronomicznej.

Innym, polecanym rodzajem ściereczki do kurzu jest ta do stali nierdzewnej, która dopuszczona jest do kontaktu z żywnością. Przeznaczona jest do kuchni restauracyjnych czy stołówkowych. Czyści bez użycia dodatkowej chemii, jest wytrzymała i odporna na pranie, dzięki czemu można jej używać długi czas.

Czyściwo włókninowe jako alternatywa dla ściereczki kuchennej

Czyściwa włóknikowe to produkty, dzięki którym można skutecznie czyścić, polerować czy wycierać różne powierzchnie. Włóknina charakteryzuje się chłonnością i szybkim zbieraniem rozlanej cieczy i może zastępować tradycyjne ściereczki. Co więcej, oprócz wycierania powierzchni i jej polerowania, świetnie nadaje się również do usuwania brudu z maszyn czy narzędzi. Włókniny z powodzeniem mogą być używane na sucho, mokro, z detergentami chemii profesjonalnej bądź rozpuszczalnikami.

Używanie dobrych jakościowo czyściw włóknikowych pozwala na zmniejszenie zużycia detergentów, a ich struktura jest gwarancją wytrzymałości i zapewnia bezpieczeństwo podczas korzystania z nich np. w fabrykach czy zakładach przemysłowych.

Czyściwa te często stosowane są w warsztatach czy halach produkcyjnych, gdzie bardzo dobrze radzą sobie z czyszczeniem zabrudzeń ze smarów czy olejów. Innym ich rodzajem są ściereczki włóknikowe, z których korzystać można wielorazowo nadające się do wykorzystywania w kuchniach, tych hotelowych czy restauracyjnych.