Myd艂a

Kategorie

Historia myd艂a

Myd艂a by艂y znane ju偶 Fenicjanom w czasach staro偶ytnych i ju偶 od tamtego czasu s艂u偶膮 nam za podstawowe 艣rodki myj膮ce, jak i pior膮ce. Najstarsze udokumentowane znalezisko, kt贸re udowodni艂o korzystanie z myd艂a, pochodzi z oko艂o 2800 roku przed nasz膮 er膮 z teren贸w dawnego Babilonu. Wtedy myd艂o otrzymywano z t艂uszczu zwierz臋cego oraz popio艂u, t艂uszcze ro艣linne do produkcji myd艂a zosta艂y wykorzystane wiele epok p贸藕niej.

W XVII wieku zacz臋to produkowa膰 myd艂o, by艂 to jednak pocz膮tkowo wyr贸b rzemie艣lniczy, zarezerwowany wy艂膮cznie dla klas wy偶szych. Osoby ni偶szych klas nie mog艂y kupi膰 myd艂a w sklepie, dopiero w XIX wieku zacz臋to produkowa膰 myd艂o na skal臋 艣wiatow膮, to wtedy sta艂o si臋 ono og贸lnodost臋pne dla wszystkich os贸b. Myd艂o takie, jakie znamy dzi艣, produkowano tak naprawd臋 w czasach wojny, wtedy po raz pierwszy naturalne t艂uszcze zast膮piono detergentami.

Myd艂o ma w艂a艣ciwo艣ci myj膮ce ze wzgl臋du na w艂asno艣ci amfifilowe, co znaczy, 偶e w wodze tworzy ono emulsj臋. Micele zawarte w mydle wnikaj膮 w struktur臋 brudu i go rozpuszczaj膮.

Jak powsta艂o myd艂o w p艂ynie?

Myd艂o w p艂ynie to w du偶ej mierze masa mydlana, powstaje ona w wyniku reakcji wodorotlenku z t艂uszczem. Po uzyskaniu masy mydlanej wzbogaca si臋 j膮 o odpowiednie sk艂adniki jak gliceryna, olejki eteryczne czy barwniki. Maj膮 one za zadanie wp艂yn膮膰 na konsystencj臋, zapach czy kolor myd艂a. Ka偶dy producent posiada jednak swoje w艂asne receptury powstawania myd艂a w p艂ynie, wi臋c niestety nie mo偶emy przytoczy膰 przyk艂adowego przepisu na jego powstanie, nale偶y pami臋ta膰, 偶e jest to skomplikowany proces chemiczny, kt贸rego lepiej nie wykonywa膰 samemu w domu, wiedza chemiczna, staranno艣膰 i idealnie odmierzone proporcje s膮 w tym przypadku niezwykle wa偶ne.

Rodzaje myd艂a

Myd艂a mo偶na podzieli膰 na kilka rodzaj贸w, wyr贸偶niamy myd艂a:

  • potasowe 鈥 s膮 one zwykle mi臋kkie, rozpuszczaj膮 si臋 w wodzie, najbardziej znane myd艂o potasowe to szare myd艂o, jest szeroko wykorzystywane w kosmetyce, to cz臋sto sk艂adnik maseczek czy peeling贸w,
  • sodowe 鈥 to twarda, sta艂a kostka, kt贸ra rozpuszcza si臋 w wodzie, to w艂a艣nie je znajdziemy w naszych 艂azienkach.

Myd艂a mo偶emy podzieli膰 tak偶e ze wzgl臋du na konsystencj臋, mo偶e by膰 ono: twarde, mi臋kkie oraz ciek艂e, te ostatnie to zwykle preparaty na bazie zwi膮zk贸w magnezowych. Coraz popularniejsze s膮 tak偶e myd艂a w pianie, kt贸re wykazuj臋 delikatne w艂a艣ciwo艣ci myj膮ce.

Czy myd艂o dezynfekuje?

Myd艂o ma w艂a艣ciwo艣ci dezynfekuj膮ce. Pozwala ono oderwa膰 bakterie i wirusy z powierzchni naszej sk贸ry, przez to, 偶e masa mydlana nie jest tak 艂atwa do sp艂ukania, d艂u偶ej myjemy r臋ce, co tak偶e pozytywnie wp艂ywa na dezynfekcj臋 r膮k. Na rynku znajdziemy tak偶e specjalne myd艂a antybakteryjne w p艂ynie, kt贸re s膮 wzbogacone o substancje bakteriostatyczne, kt贸re powstrzymuj膮 namna偶anie si臋 bakterii.

Jakie myd艂o wybra膰?

Myd艂o w p艂ynie b膮d藕 w pianie wydaje si臋 naturalnym wyborem do gospodarstwa domowego, hotelu czy restauracji. Jest ono du偶o 艂atwiejsze w u偶ytku ni偶 myd艂o w kostce. Ponadto sk艂ad takowego myd艂a mo偶e by膰 艂atwo modyfikowany, co znaczy, 偶e myd艂o w p艂ynie dla gastronomii mo偶e by膰 dodatkowo wzbogacone o inne substancje, kt贸re rozpuszczaj膮 t艂uszcze. Wygodny pojemnik na myd艂o w p艂ynie poprawia tak偶e komfort mycia r膮k, a dezynfekcja jest 艂atwa i skuteczna.

Zalety myd艂a w piance

Niestety du偶a cz臋艣膰 myde艂 w p艂ynie posiada tak偶e w艂a艣ciwo艣ci wysuszaj膮ce i 艣ci膮gaj膮ce sk贸r臋, poniewa偶 naruszana jest warstwa hydrolipidowa sk贸ry. Korzystanie z krem贸w do r膮k po myciu jest wr臋cz obowi膮zkowe. Warto wtedy zdecydowa膰 si臋 na myd艂o w pianie, kt贸re jest delikatniejsze i nie pozostawia uczucia wysuszenia d艂oni.