Twój koszyk jest pusty
Twój koszyk jest pusty
Mydła były znane już Fenicjanom w czasach starożytnych i już od tamtego czasu służą nam za podstawowe środki myjące, jak i piorące. Najstarsze udokumentowane znalezisko, które udowodniło korzystanie z mydła, pochodzi z około 2800 roku przed naszą erą z terenów dawnego Babilonu. Wtedy mydło otrzymywano z tłuszczu zwierzęcego oraz popiołu, tłuszcze roślinne do produkcji mydła zostały wykorzystane wiele epok później.
W XVII wieku zaczęto produkować mydło, był to jednak początkowo wyrób rzemieślniczy, zarezerwowany wyłącznie dla klas wyższych. Osoby niższych klas nie mogły kupić mydła w sklepie, dopiero w XIX wieku zaczęto produkować mydło na skalę światową, to wtedy stało się ono ogólnodostępne dla wszystkich osób. Mydło takie, jakie znamy dziś, produkowano tak naprawdę w czasach wojny, wtedy po raz pierwszy naturalne tłuszcze zastąpiono detergentami.
Mydło ma właściwości myjące ze względu na własności amfifilowe, co znaczy, że w wodze tworzy ono emulsję. Micele zawarte w mydle wnikają w strukturę brudu i go rozpuszczają.
Mydło w płynie to w dużej mierze masa mydlana, powstaje ona w wyniku reakcji wodorotlenku z tłuszczem. Po uzyskaniu masy mydlanej wzbogaca się ją o odpowiednie składniki jak gliceryna, olejki eteryczne czy barwniki. Mają one za zadanie wpłynąć na konsystencję, zapach czy kolor mydła. Każdy producent posiada jednak swoje własne receptury powstawania mydła w płynie, więc niestety nie możemy przytoczyć przykładowego przepisu na jego powstanie, należy pamiętać, że jest to skomplikowany proces chemiczny, którego lepiej nie wykonywać samemu w domu, wiedza chemiczna, staranność i idealnie odmierzone proporcje są w tym przypadku niezwykle ważne.
Mydła można podzielić na kilka rodzajów, wyróżniamy mydła:
Mydła możemy podzielić także ze względu na konsystencję, może być ono: twarde, miękkie oraz ciekłe, te ostatnie to zwykle preparaty na bazie związków magnezowych. Coraz popularniejsze są także mydła w pianie, które wykazuję delikatne właściwości myjące.
Mydło ma właściwości dezynfekujące. Pozwala ono oderwać bakterie i wirusy z powierzchni naszej skóry, przez to, że masa mydlana nie jest tak łatwa do spłukania, dłużej myjemy ręce, co także pozytywnie wpływa na dezynfekcję rąk. Na rynku znajdziemy także specjalne mydła antybakteryjne w płynie, które są wzbogacone o substancje bakteriostatyczne, które powstrzymują namnażanie się bakterii.
Mydło w płynie bądź w pianie wydaje się naturalnym wyborem do gospodarstwa domowego, hotelu czy restauracji. Jest ono dużo łatwiejsze w użytku niż mydło w kostce. Ponadto skład takowego mydła może być łatwo modyfikowany, co znaczy, że mydło w płynie dla gastronomii może być dodatkowo wzbogacone o inne substancje, które rozpuszczają tłuszcze. Wygodny pojemnik na mydło w płynie poprawia także komfort mycia rąk, a dezynfekcja jest łatwa i skuteczna.
Niestety duża część mydeł w płynie posiada także właściwości wysuszające i ściągające skórę, ponieważ naruszana jest warstwa hydrolipidowa skóry. Korzystanie z kremów do rąk po myciu jest wręcz obowiązkowe. Warto wtedy zdecydować się na mydło w pianie, które jest delikatniejsze i nie pozostawia uczucia wysuszenia dłoni.
Produkt został dodany do koszyka!
Przypomnij hasło