Dezynfekcja rąk

Kategorie

Jak wybrać środki dezynfekcji dłoni?

Głównym składnikiem środków do dezynfekcji rąk, decydującym o ich skuteczności w likwidowaniu bakterii i wirusów, jest alkohol, który pozwala na wyeliminowanie mikroorganizmów chorobotwórczych. Kluczową kwestią jest stężenie, które powinno wynosić minimum 60%, aczkolwiek w przypadku restauracji i innych lokali gastronomicznych zaleca się, aby było wyższe i wynosiło nawet 90%. Tylko wtedy dezynfekcja będzie mogła być skuteczna. Ten aspekt należy wziąć pod uwagę, zastanawiając się, jaki płyn do dezynfekcji rąk albo spray do dezynfekcji rąk wybrać.

Środki odkażające nie wymagają spłukiwania oraz wycierania. Muszą szybko się wchłaniać, nie mogą pozostawiać klejącej, wilgotnej warstwy na rękach. Warto zwrócić uwagę na to, aby zawierały substancje nawilżające, dzięki czemu będą łagodniejsze dla skóry. Oprócz tego ważne jest, aby zapach alkoholu szybko znikał.

Kolejne trzy kluczowe czynniki podczas wyboru preparatów do dezynfekcji rąk to konsystencja, zapach oraz skuteczność działania.

Jeśli chodzi o konsystencję, polecany jest płyn do dezynfekcji w formie pianki lub żelu. Pianka jest łagodna dla skóry, natomiast żel na tyle gęsty, że nie spływa z dłoni. Ponadto środki dezynfekcji do rąk mogą przybrać formę mydła. Producenci środków do dezynfekcji rąk stosują dodatkowe substancje aromatyzującego, które neutralizują zapach alkoholu, są więc przyjemniejsze w stosowaniu. Natomiast jeśli chodzi o skuteczność, muszą wykazywać działanie odkażające w kilkadziesiąt sekund po użyciu.

Ze względu na częstotliwość użycia poleca się pianki, które są łatwe w aplikacji, a także delikatne dla wrażliwej skóry rąk. Co ważne są także bardziej wydajne. Dobrze sprawdzają się także żele.

Mycie i dezynfekcja rąk w gastronomii

Mycie rąk i dezynfekcja w gastronomii jest szczególnie ważna. Ma na celu zlikwidowanie szkodliwych dla organizmu: drobnoustrojów, bakterii, grzybów i drożdży. Konieczne jest stosowanie do tego specjalistycznych płynów do dezynfekcji, produkowanych na bazie alkoholu, które zabijają ok. 99,99% występujących bakterii. Dezynfekcja rąk przez pracowników powinna mieć miejsce m.in.: po kontakcie z pieniędzmi, przed oraz po zdjęciu rękawiczek, po kontakcie z surowym mięsem/rybami, jajkami, brudnymi warzywami i owocami, a także po wyjściu z toalety.

Oprócz tego należy umożliwić dezynfekcję dłoni dla gości restauracji. Powinno się do tego zachęcać po wejściu do restauracji, ponadto środki, dzięki którym można myć i dezynfekować ręce umieszcza się w toaletach.

Jak wybrać stojaki do dezynfekcji rąk?

Ze względu na bezpieczeństwo oraz wygodę stosowania, w restauracji, przy wejściu do miejsc publicznych, w szkołach i przedszkolach czy toaletach, dobrze jest zainstalować dozownik automatyczny do dezynfekcji, w przypadku którego wystarczy tylko przyłożyć ręce do czujnika. Automaty do dezynfekcji rąk to urządzenie elektroniczne, bezdotykowe. Najczęściej zasilane jest przez baterie alkaliczne, przy czym warto zwrócić uwagę na to, jaka jest wydajność stacji. Na jednym zestawie baterii mogą działać nawet do 30 tysięcy dozowań. Oprócz tego stacja do dezynfekcji rąk powinna być wyposażona w wizjer umożliwiający kontrolę ilości płynu. Oferowane przez nas środki dezynfekcji do rąk mogą być wykorzystywane jako wkład do elektronicznego dozownika.

Warto jednak zaznaczyć, że dobrym rozwiązaniem, np. do toalet mogą być także klasyczne dozowniki do mydeł, które pozwalają na łatwe pobranie środka podczas procedury mycia rąk.

Instrukcja dezynfekcji dla prawidłowej higieny rąk

Wciąż zbyt mało osób zdaje sobie sprawę, że istnieje instrukcja dezynfekcji rąk. Procedura ta pozwala na zdezynfekowanie ich w prawidłowy sposób, który zapobiegać będzie rozprzestrzenianiu się zarazków.

Jak więc dezynfekować dłonie, np. po skorzystaniu z toalety, kontakcie z pacjentem, wydmuchaniu nosa, lub dotknięciu zabrudzonych przedmiotów? Jak wynika z wytycznych Ministerstwa Zdrowia, pierwszym krokiem powinno być naniesienie na dłonie takiej ilości preparatu, aby były one całkowicie zwilżone. Następnie trzeba pocierać dłoń o dłoń, aby rozprowadzić go na ich całej powierzchni. Dalej należy pocierać wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni i odwrotnie. Aby skutecznie dezynfekować ręce, trzeba także spleść palce i pocierać wewnętrznymi częściami dłoni o siebie. Kolejno powinno się pocierać górną częścią palców prawej dłoni o wewnętrzną część drugiej dłoni i na odwrót. Następnie trzeć ruchem obrotowym kciuk lewej dłoni wewnętrzną częścią prawej dłoni; analogicznie postępować z drugą dłonią. Ostatnim krokiem są ruch okrężne opuszkami palców prawej dłoni i pocieranie wewnętrznego zagłębienia lewej dłoni i odwrotnie. Gdy środek wyschnie, dłonie są zdezynfekowane. Nie można spłukać, nie wolno używać papierowych ręczników, unika się także suszenia dłoni podczas dezynfekcji rąk.

To doskonała profilaktyka przenoszenia się chorób i chorobotwórczych drobnoustrojów, a procedury związane z dezynfekcją rąk i przestrzeganiem zasad higieny powinny być przestrzegane nie tylko w czasie trwania pandemii COVID-19.

Pielęgnacja po higienie dłoni

Przestrzeganie instrukcji mycia i dezynfekcji rąk jest niezwykle ważne, aby unikać zakażenia SARS-COV-2 czy grypą. Niestety stosowane środki nie są przyjazne naszej skórze. Nie tylko ją dezynfekują, ale także wysuszają skórę na powierzchni dłoni. Jak o nie dbać? Przede wszystkim bardzo ważne jest używanie kremu do rąk, który powinien znaleźć się w kosmetyczce każdego z nas. Jego stosowanie wskazane jest kilka razy dziennie, a najlepiej każdorazowo po użyciu aseptycznych środków. Raz na jakiś czas, np. raz w tygodniu warto zrobić SPA dla swoich dłoni. Polega ono na: zmiękczaniu naskórka, usunięciu martwych komórek, a także odżywaniu i zabezpieczeniu dłoni. W czasie procesu warto także zadbać o skórki wokół paznokci, które bardzo często są w zatrważającym stanie.