Twój koszyk jest pusty
Twój koszyk jest pusty
Elementem wyposażenia każdego obiektu gastronomicznego są rękawice robocze oraz jednorazowe. Rękawice robocze chronią dłonie, szczególnie podczas czyszczenia i dezynfekcji różnych powierzchni profesjonalną chemią o wysokim stopniu koncentracji. Natomiast rękawice jednorazowe pozwalają zachować standardy higieny podczas przygotowania i wydawania posiłków. W tym celu stosuje się najczęściej rękawiczki nitrylowe oraz lateksowe. Przedstawiamy, co może ci się przydać i jak wybrać rękawice, gdy działasz w branży HoReCa.
W gastronomii najczęściej stosowane są rękawice nitrylowe. To, czym się charakteryzują, to wysoka trwałość, odporność na ścieranie, przecięcie oraz przebicie. Są przy tym delikatne oraz bezpieczne dla środowiska, ulegają biodegradacji.
Co istotne, rękawice nitrylowe nie powodują reakcji alergicznych. Zapewniają bardzo dobrą ochronę przed substancjami chemicznymi, m.in. rozpuszczalnikami, smarami i olejami, dlatego zaleca się je w przypadku używania profesjonalnych środków do czyszczenia różnych powierzchni.
To rękawiczki jednorazowe, dlatego warto kupować duże opakowania. Właściciele obiektów gastronomicznych decydują się na zakup rękawic nitrylowych w hurtowniach. Najczęściej wybieranymi produktami są rękawice nitrylowe 100 szt. w dwóch rozmiarach:
Warto wiedzieć, że jednorazowe rękawice nitrylowe mogą zawierać kolagen oraz alantoinę, dzięki czemu będą dbać o właściwe nawilżenie skóry, a także złagodzą podrażnienia będące efektem pracy w trudnych warunkach.
Alternatywą dla wersji nitrylowych są rękawiczki lateksowe, które często uważane są za bardziej wygodne. Wykonuje się je z kauczuku naturalnego, który może powodować alergię u niektórych osób. Dlatego zwróć uwagę na to, aby wybierać rękawice lateksowe bezpudrowe o obniżonej zawartości białek odpowiadających za reakcję alergiczną.
Rękawiczki gumowe, lateksowe są elastyczne oraz rozciągliwe. Ulegają biodegradacji. Ich wadą może być natomiast specyficzny zapach, który może być dla niektórych drażniący.
Rękawice lateksowe produkuje się z kauczuku naturalnego, natomiast nitrylowe z syntetycznej gumy nitrylowej. Rękawice nitrylowe są bardziej odporne na przebicie oraz substancje chemiczne i tłuszcze, są jednak mniej elastyczne od lateksowych. Nie uczulają, nie posiadają też charakterystycznego zapachu. Lateksowe są za to uważane przez użytkowników za wygodniejsze w codziennym stosowaniu.
Co wybrać? Każdy z tych produktów ma wady oraz zalety, z których trzeba sobie zdawać sprawę. Ostateczna decyzja powinna być podyktowana przeznaczeniem, czy potrzebujemy rękawic do sprzątania, czy do innych prac.
Rękawice robocze służą przede wszystkim do ochrony dłoni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, m.in. czynników chemicznych zawartych w profesjonalnej chemii do sprzątania w obiektach gastronomicznych. Są odporne na ścieranie, rozcięcie, rozerwanie oraz przekłucie.
Takie rękawice są mniej wygodne, niż jednorazowe, dlatego należy dobrze dobrać ich rozmiar, a także sprawdzić, czy posiadają ściągacze.
Produkt został dodany do koszyka!
Przypomnij hasło