RĘCZNIKI KUCHENNE

Kategorie
Lucart Econatural 2.3, ręcznik kuchenny
Promocja
Przyjazny środowisku
10,81  13,30  brutto

Czym są papierowe ręczniki?

Papierowe ręczniki to specjalistyczny wyrób papierniczy. To niewielkie, jednorazowe listki papieru, które mają szerokie zastosowanie. Służą do osuszania rąk, wycierania brudnych powierzchni bądź czyszczenia, swoje zastosowanie znajdują nawet w kuchni. Ściereczki papierowe powstają z włóknin celulozowych i substancji spulchniających, coraz popularniejsze są też ręczniki ekologiczne, w całości wykonane z makulatury. Różnią się one od tradycyjnych ręczników papierowych grubością, jednak dalej potrafią być bardzo wydajne.

Jak powstały ręczniki papierowe kuchenne?

Ręczniki papierowe zostały wynalezione chwilę po tym, jak odkryto papier toaletowy. Można powiedzieć, że początkowo był to wadliwy produkt. Ręczniki papierowe były po prostu zbyt grubą warstwą papieru, która nie nadawała się na papier toaletowy. Postanowiono zatem wykorzystywać je do innych celów – tak powstały pierwsze papierowe ręczniki kuchenne, które znamy dziś.

Rodzaje ręczników papierowych

Wyróżniamy kilka rodzajów ręczników papierowych, najpopularniejsze są:

  • ręczniki kuchenne,
  • ręczniki w składce,
  • ręczniki autocut,
  • ręczniki centralnego dozowanie.

Niektóre znajdują zastosowanie w kuchni, inne dobrze sprawdzają się przy sprzątaniu bądź odsączaniu potraw. Różnią się między sobą wielkością, jak i sposobem dozowania, rolka papieru kuchennego zwykle znajduje się na stojaku, ręczniki w składce czy autocut znajdują się w specjalnych podajnikach na papier.

Zastosowanie papierowych ręczników kuchennych

Papierowe ręczniki kuchenne mają szereg różnych zastosowań. Dziś bez nich nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. Na szeroką skalę z ręczników kuchennych korzysta się w restauracjach, kawiarniach, to stałe wyposażenie gastronomii. Jednak znajdują swe zastosowanie także w innych miejscach. Pomagają nam przy sprzątaniu, gotowaniu czy przy robieniu makijażu, można śmiało stwierdzić, że są obecne w każdej dziedzinie naszego życia.

Z ręczników papierowych korzysta się w branży gastronomicznej, w hotelach, na stołówkach czy w domu. Służą do odsączania potraw z nadmiernej ilości tłuszczu, wycierania rąk, czyszczenia brudnych powierzchni jak kuchenne blaty czy okna.

Ręczniki kuchenne są trwalsze od chusteczek higienicznych, dlatego często korzystają z nich także salony kosmetyczne, dodatkową ich zaletą jest fakt, że nie pylą.

Jaki papierowy ręcznik kuchenny wybrać?

Kupując papier kuchenny w rolce, warto zwrócić uwagę na jego wielkość, zbyt mały może spadać z wieszaka na ręczniki kuchenne, co może być dość problematyczne. Przy zakupie papieru kuchennego warto kierować się rozmiarami stojaka na ręcznik kuchenny.

Na stronie silcopolska.pl znajdziesz ręcznik kuchenny wykonany z recyklingu, główny surowiec to Fibrepack, znany pod nazwą “Tetra Pak” – z tego materiału wykonywane są kartony na mleko bądź soki. Ten produkt pakowany jest ekologicznie, bez użycia plastiku. Produkt posiada certyfikat Ecolabel. Równie popularne są ręczniki kuchenne producenta Papernet, które wykonane są z celulozy, są dwuwarstwowe i cechują się wysoką chłonnością, posiadają certyfikaty potwierdzające możliwość kontaktu z żywnością.

Ilu warstwowy powinien być ręcznik kuchenny?

Istotna jest także ilość warstw, czy papier jest jednowarstwowy, dwu- czy może trzywarstwowy. Im więcej warstw, tym lepsza chłonność materiału, jest też wtedy wydajniejszy. Kupowanie dużej rolki ręcznika kuchennego to dobry sposób na oszczędność.

Ważna jest także wielkość rolki, a dokładniej to, ile listków znajduje się w jednym opakowaniu, większa ilość listków przekłada się na wygodę użytkowania, wtedy można sprzątać bez obaw, że się skończą.

Ręczniki kuchenne a kontakt z żywnością

Kupując papierowe ręczniki kuchenne, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę, czy zostały one dopuszczone do kontaktu z żywnością, ponieważ nie wszystkie ręczniki papierowe, mogą być wykorzystywane w gastronomii czy w domowej kuchni. Niektóre mogą być zbyt zanieczyszczone różnymi substancjami, co uniemożliwia im kontakt z jedzeniem.