Wróć do listy artykułów
produkty higieniczne sprzątanie w gastronomii

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii, co kupić do restauracji?

Kelnerzy sprzątający stoliki w restauracji

W restauracji musi być zachowany nienaganny porządek, w końcu to miejsce, które ma ciągłą styczność z jedzeniem. W dzisiejszym artykule skupimy się na profesjonalnych środkach czystości dla gastronomii, czym się one charakteryzują i które z nich są wręcz obowiązkowe w każdej kuchni restauracyjnej?

Niezbędne profesjonalne środki czystości dla gastronomii

Utrzymanie porządku jest niezwykle ważne w każdym lokalu gastronomicznym. Restauracje muszą ściśle dbać o porządek i podporządkowywać się wytycznym narzuconym przez Sanepid, dlatego tak ważne jest korzystanie z profesjonalnych środków czystości.

W każdej restauracji nie może zabraknąć podstawowych środków do mycia kuchni. Niezbędne do płynnego funkcjonowania restauracji są m.in. wysoko skoncentrowane płyny do mycia naczyń, produkty do zmywarek czy spraye do dezynfekcji stalowych powierzchni.

Profesjonalny płyn do mycia naczyń dla gastronomii charakteryzuje się wysokim stężeniem, dzięki czemu mycie naczyń jest łatwiejsze, a tłuszcz szybko rozpuszcza się w pianie. Większe restauracje dodatkowo zaopatrzone są w zmywarki, dlatego warto też zakupić specjalne płyny nabłyszczające do zmywarek przemysłowych. Spray do dezynfekcji powierzchni np. stalowych jest niezbędny w celu utrzymania porządku na blacie kuchennym. Przestrzeń robocza powinna być w miarę możliwości często dezynfekowana, tak by pozostałości jedzenia po poprzednich posiłkach nie miały styczności z nowo przyrządzaną potrawą.

W jakie profesjonalne środki czystości z hurtowni warto zaopatrzyć restaurację?

W gastronomii niezwykle przydatny okazuje się płyn do czyszczenia grilli i piekarników. Płyn w postaci koncentratu łatwo rozprawia się z przypalonym tłuszczem, który przybrał już formę twardej skorupki brudu. Pozbycie się takich trudnych zabrudzeń nie byłoby możliwe przy wykorzystaniu chemii gospodarczej. Przydatny może być także płyn do usuwania uporczywego tłuszczu, który osadza się na meblach kuchennych i kafelkach, gdzie łączy się z kurzem. Takie środki czystości dobrze sprawdzą się np. przy myciu okapów.

Nie należy jednak zapominać, że środki czystości są także potrzebne poza kuchnią. W celu utrzymania czystości w sali restauracyjnej warto zainwestować w profesjonalny płyn do mycia podłóg, który pozwoli na łatwe i szybkie mycie podłóg.

Na co zwrócić uwagę, kupując środki czystości dla gastronomii?

Przy kupowaniu profesjonalnej chemii dla gastronomii trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na certyfikaty. Wszelkie produkty do czyszczenia powinny być dopuszczone do kontaktu z jedzeniem. Skład profesjonalnych środków do utrzymania czystości w gastronomii nie może zawierać substancji, które wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Dopuszczalność do kontaktu z żywnością jest także ważna przy zakupie akcesoriów jak ręczniki papierowe. Kucharz czy asysta kuchenny po każdorazowym stosowaniu środków chemicznych powinien dokładnie umyć ręce przed przygotowywaniem posiłku.