Wróć do listy artykułów
akcesoria dla gastronomii sprzątanie w gastronomii

Jak dbać o higienę w lokalu gastronomicznym?

sprzątanie w gastronomii

Higiena w lokalu gastronomicznym zawsze odgrywała duże znaczenie, teraz kiedy życie z koronawirusem jest codziennością, pracownicy poświęcają dezynfekcji jeszcze więcej czasu. Jak powinno się prawidłowo dbać o higienę w lokalu gastronomicznym? Spieszymy z pomocą i wyjaśniamy.

Higiena w gastronomii

Lokale gastronomiczne muszą stosować się do ściśle określonych zasad higieny, w końcu odpowiadają one nie tylko za bezpieczeństwo swoich pracowników, ale również klientów. Niezwykle ważna jest czystość naczyń, urządzeń i innych przedmiotów, które mają kontakt z żywnością, jak i sama higiena mycia rąk. W tym celu warto zaopatrzyć się w niezbędne artykuły higieniczne, takie jak czyściwa, ręczniki w składce lub centralnego dozowania oraz profesjonalne środki czystości dla gastronomii, które usuną nawet tłuste, oleiste zabrudzenia.

Niezwykle ważna jest także higiena osobista pracowników gastronomii, w szczególności regularne mycie i dezynfekcja rąk po każdorazowym opuszczeniu stanowiska pracy. W tym celu na kuchni powinny znaleźć się mydła i specjalne płyny oraz dozowniki, które ułatwią wyjmowanie ręczników papierowych, a także pomogą utrzymać porządek w miejscu pracy.

Jakie artykuły higieniczne dla gastronomii?

W sklepach internetowych i stacjonarnych można znaleźć zarówno artykuły, które znajdą zastosowanie bezpośrednio na kuchni, takie jak dozowniki, ręczniki centralnego dozowania, czyściwa oraz chemię profesjonalną do gastronomii, jak i artykuły higieniczne, używane w innych częściach lokalu gastronomicznego, np. w toalecie. Czystość w tych pomieszczeniach jest niemniej ważna, szczególnie jeśli zależy ci na jak najlepszej opinii klientów. Producenci często oferują artykuły higieniczne wysokiej jakości, chłonny i wytrzymały papier do gastronomii, ręczniki i czyściwa przemysłowe o szerokim zastosowaniu.

Higiena rąk w gastronomii

Higiena mycia rąk pracowników gastronomii jest szczególnie ważna, regularne mycie i dezynfekcja likwiduje szkodliwe dla organizmu bakterie. Oprócz standardowych środków higieny polecamy mydło w piance lub żel do dezynfekcji rąk, które są łagodne dla skóry, a przy tym łatwe w użyciu – dzięki gęstej konsystencji nie spływają z rąk. Umyte ręce należy następnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem.

W dobie pandemii lokal gastronomiczny musi być również wyposażony w profesjonalne środki do dezynfekcji dłoni. Są one produkowane na bazie alkoholu, o wysokim stężeniu, dzięki czemu skutecznie zabijają nawet 99% bakterii. Ponadto warto wybierać środki dezynfekcji rąk, które zawierają również substancje nawilżające, chroniące delikatną skórę dłoni. Środki do dezynfekcji rąk powinny znaleźć się nie tylko na kuchni, dla pracowników, ale również na sali, aby mogli z nich skorzystać również goście, odwiedzający lokal gastronomiczny.

Higiena w gastronomii – o czym jeszcze pamiętać?

O czym jeszcze pamiętać? W jakie inne sprzęty i artykuły higieniczne powinien być wyposażony lokal gastronomiczny? Warto również pamiętać o sterylnej odzieży roboczej, niekiedy niezbędne okażą się również rękawice, a także akcesoria do sprzątania oraz chemii profesjonalnej, która poradzi sobie z uporczywymi zabrudzeniami na naczyniach, sztućcach czy urządzeniach gastronomicznych.

W trosce o zdrowie klientów lokale gastronomiczne muszą zachować jak największą sterylność. Pomogą im w tym specjalistyczne środki czystości dla gastronomii, w tym płyny dezynfekujące.