Podłogi

Wyświetlanie wszystkich 12 wyników

Mycie i dezynfekcja w gastronomii

Restauracja, hotel, kawiarnia czy bar – to miejsca, w których zachowanie odpowiedniej czystości, wszystkich zasad higienicznych i sanitarnych jest jednym z najważniejszych zadań. Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii jest na porządku dziennym, a w usunięciu nawet najtrudniejszych zabrudzeń pomagają środki czystości do restauracji. To profesjonalne produkty o silnie skoncentrowanym działaniu, dzięki którym sprzątanie jest szybkie i skuteczne.

Jednym z obszarów restauracji, o którego czystość trzeba regularnie dbać, są podłogi. Wymagają nie tylko mycia, ale również dezynfekcji. Jest to ważne nie tylko w kuchni, ale również na sali. Przedstawiamy specjalistyczne preparaty do mycia podłóg, które to ułatwią.

Chemia profesjonalna do mycia podłóg a chemia gospodarcza – co wybrać?

Podłogi, nawet jeśli na pierwszy rzut oka tego nie widać, są mocno zanieczyszczoną powierzchnią. Chodzi tu nie tylko o plamy, kurz, brud wnoszony z zewnątrz, ale również o drobnoustroje, bakterie i grzyby, które powinny być regularnie neutralizowane. Jest to jeden z powodów, dla których warto wybrać specjalistyczny, przeznaczony dla gastronomii płyn do mycia podłóg antybakteryjny.

To, co jeszcze wyróżnia profesjonalny płyn do mycia podłóg, to wysoka koncentracja substancji czynnych, które radzą sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami, zaschniętym tłuszczem, woskiem. Dzięki temu taki produkt jest nie tylko skuteczny, ale również wydajny. Środki do mycia podłóg to często produkty, które rozcieńcza się z wodą (tutaj istotne jest, aby ściśle trzymać się zaleceń producenta, co do proporcji).

Dodatkowo substancje czynne znajdujące się w chemii profesjonalnej mogą wykazywać działanie dezynfekujące, ochronne oraz antystatyczne. Często zabezpieczają podłogi, co utrudnia wnikanie zabrudzeń, przy regularnym stosowaniu ułatwia codzienne mycie, sprzątanie.

Dlatego odpowiedź na pytanie, co wybrać – chemię profesjonalną do mycia podłóg czy gospodarczą, jest bardzo proste. Chemia gospodarcza, ogólnodostępna, choć sprawdzi się w domu, jest nieskuteczna, jeśli chodzi o utrzymywanie porządku w restauracji zgodnie z systemem HACCP i standardami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).

Tutaj warto jeszcze zwrócić uwagę na to, że profesjonalne środki do mycia podłóg sprzedawane są w dużych, kilkulitrowych opakowaniach. Biorąc pod uwagę, że stosowane są nawet kilkanaście razy dziennie, ma to bardzo duże znaczenie dla optymalizacji kosztów w gastronomii.

Jak wybrać profesjonalny środek do mycia podłóg?

Kuchnia, zaplecze, sala restauracyjna – podłogi w każdym z tych pomieszczeń wymagają nieco innego traktowania. Podpowiemy, co wybrać do każdego z nich.

Kuchnia jest miejscem silnie narażonym na zabrudzenia. Pod koniec dnia, na podłodze pozostają zaschnięte plamy, które trudno jest usunąć. Ponadto trzeba pamiętać, że jest to pomieszczenie, w którym przygotowuje się jedzenie, musi być więc sterylnie czyste. Powinno się w nim stosować środki do podłóg mocno zabrudzonych (np. producenta Cormen Cleamen) oraz środki do mycia gruntownego.

Podłoga w sali restauracyjnej wymaga mycia nawet kilkanaście razy dziennie (zwłaszcza zimą). Ze względu na intensywny zapach chemii o mocno skoncentrowanym działaniu, zaleca się raczej stosowanie środków uniwersalnych do mycia codziennego (ma je w swojej ofercie m.in. Kiehl). Natomiast po zakończeniu pracy i gruntownym myciu, warto stosować preparat nabłyszczający do podłóg, który odświeży ich kolor, nada połysk.

Ponadto w każdym z tych pomieszczeń, co najmniej raz dziennie (przed lub po zakończeniu pracy), trzeba umyć podłogę środkiem dezynfekcyjnym, odkażającym, który usunie szkodliwe dla organizmu drobnoustroje.