Dezynfekcja

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników

Dezynfekcja w gastronomii – podstawowe zasady

Jedną z najważniejszych zasad prowadzenia lokalu gastronomicznego, jest zachowanie wysokich standardów higienicznych i sanitarnych, zgodnie z GMP (Dobrą Praktyką Produkcyjną) oraz GPH (Dobrą Praktyką Higieniczną). W tym celu wykorzystuje się profesjonalne środki czystości dla gastronomii, zarówno do czyszczenia, jak i dezynfekcji różnych powierzchni.

Podczas mycia usuwa się osad oraz część mikroorganizmów z naczyń, sztućców, a także blatów, czy podłóg. Natomiast dezynfekcja polega na eliminacji drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia człowieka. Umożliwiają to chemiczne środki dezynfekcyjne, które „zabijają” wybrane bakterie, grzyby, wirusy i drożdże.

Środki do dezynfekcji dla restauracji

W restauracjach, innych lokalach gastronomicznych wykorzystuje się profesjonalne środki do dezynsekcji, które charakteryzują się nie tylko wysoką skutecznością, ale również bezpieczeństwem. Tego typu środki odkażające i dezynfekujące nie mogą wchodzić w reakcje z żywnością, zwłaszcza że stosowane są m.in. na blatach kuchennych, stolikach dla gości.

Środki do dezynfekcji dla restauracji sprzedawane są w dużych opakowaniach, dlatego nierzadko konieczny jest zakupów dodatkowych artykułów dla gastronomii, jak opryskiwacze. Czasami są to koncentraty o wysokiej wydajności – wtedy konieczne jest ich rozcieńczenie z wodą przed użyciem, aczkolwiek tę informację zawsze można znaleźć na opakowaniu.

W jaki sposób wykorzystuje się środki do dezynfekcji w gastronomi?

Odkażaniu należy poddawać różne obiekty w restauracji. Środki dezynfekcyjne do restauracji najczęściej wykorzystywane są do stołów i krzeseł znajdujących się na sali, kuchenek, blatów kuchennych, lodówek oraz chłodni, klamek i drzwi. Produkty do dezynfekcji mogą być również przeznaczone do podłogi, zlewów, umywalek i toalet, a nawet do dozowników jednorazowych serwetek.

Jak widzisz, środki dezynfekcyjne służą zarówno do zabezpieczania powierzchni na kuchni, jak i na zapleczu oraz na sali restauracyjnej. Najczęściej spryskuje się nimi powierzchnię, po czym rozprowadza się produkt przy pomocy ściereczki/jednorazowych ręczników papierowych. Przy czym zaleca się, aby czynność tę wykonywać w rękawiczkach ochronnych.

Przed pierwszym użyciem wybranego środka, należy sprawdzić, jaki jest jego obszar zastosowania – czy może być rozprowadzany na powierzchniach wodo- i zasadoodpornych, do jakiego sprzętu kuchennego może zostać użyty. Przykładowo, płyn do dezynfekcji blatów kuchennych powinien niszczyć jak największą ilość grzybów, wirusów i bakterii, a także usuwać zapachy i przebarwienia. Natomiast do stolików zaleca się bardziej uniwersalny środek myjąco-dezynfekujący, który nie posiada właściwości żrących. Dobrą praktyką jest przetestowanie płynu do dezynfekcji na niewielkiej, niewidocznej powierzchni.

Gdzie kupić profesjonalne środki do dezynsekcji?

Środki do dezynfekcji dla restauracji zamówisz w specjalistycznych sklepach z artykułami dla gastronomii. Produkty ogólnodostępne mogą posiadać niewystarczające działanie, dlatego nie zaleca się ich stosowania. Ponadto zwykle są sprzedawane w małych opakowaniach, co dla obiektów gastronomicznych jest nieopłacalne.