Ręczniki autocut

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

Ręczniki jednorazowe w rolce dla gastronomii – co jest ważne?

Ręcznik papierowy w roli to szybki i skuteczny sposób na osuszenie rąk, różnych powierzchni, a nawet żywności. Ręczniki papierowe w rolce przemysłowe są szeroko wykorzystywane w gastronomii. Najczęściej umieszcza się je w toaletach dla klientów, jako alternatywę dla osuszaczy do rąk, które uważane są za mniej higieniczne. Z ich pomocą można zdezynfekować stolik (od razu rekomendujemy sprawdzenie profesjonalnej chemii dla gastronomii, a w szczególności środków do dezynfekcji), a także wytrzeć mokre ślady, plamy na kuchni.

Ręczniki w rolce, do wykorzystania w gastronomii, charakteryzują się wysoką chłonnością, a także niską podatnością na przypadkowe rozdarcie. Jednak, aby były w pełnie funkcjonalne, muszą być wygodne i szybkie w użytkowaniu, a to mogą zapewnić ręczniki autocut do podajnika.

Ręczniki autocut do podajnika

Jednorazowy ręcznik w rolce typu autocut to sprawdzone rozwiązanie dla gastronomii. Przeznaczone są do stosowania w podajnikach (dozownikach), które umożliwiają wyjmowanie pojedynczego listka za każdym razem (nie wypadają, zaśmiecając podłogę i sprawiając, że nie będą już zdatne do użytku). Dzięki temu zapobiega się marnotrawstwu, co jest niewskazane zarówno z punktu widzenia optymalizacji kosztów, jak i ekologii.

Ręczniki autocut to zmniejszenie ilości odpadów, maksymalne wykorzystanie produktu. Jeszcze jedną, istotną kwestią, jest możliwość zachowania standardów higienicznych – ręczniki papierowe znajdują się w podajniku, który chroni je przed zabrudzeniem, zamoczeniem.

Jak wybrać ręczniki w rolce?

Ręczniki w roli, oferowane przez różnych producentów, będą cechować się nieco innymi właściwościami. Na co zwracać uwagę? Tak jak już kilkukrotnie zaznaczaliśmy, uniwersalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem są ręczniki autocut, które zapewniają optymalne dozowanie. Co jeszcze jest ważne?

To, z czego wykonane są ręczniki w rolce. Może to być czysta celuloza lub makulatura. Czysta celuloza charakteryzuje się większą chłonnością, jest miękka. Wersja makulaturowa jest bardziej ekologiczna, choć już nie tak wydajna. Zakup takich ręczników zaleca się w przypadku miejsc często uczęszczanych, natomiast podczas codziennej pracy, zwłaszcza w kuchni bądź na sali, lepiej sprawdzi się celuloza.

Przed zakupem sprawdź, czy ręczniki w roli są przeznaczone do kontaktu z żywnością – wtedy będzie można wykorzystywać je do osuszania warzyw i owoców, mięs. Na koniec zwróć uwagę na to, jaka jest długość rolki.

Polecanym w gastronomii produktem są ręczniki papierowe Papernet wykorzystujące technologię Dry Tech, która zwiększa ich chłonność oraz wytrzymałość.

Jak wybrać podajnik na ręczniki w rolce?

Decydując się na ręczniki papierowe do podajnika, musisz od razu wybrać odpowiedni dozownik. Może być plastikowy bądź metalowi. Podajniki do ręczników papierowych z tworzywa sztucznego są łatwe w czyszczeniu, trwałe, a przy tym estetyczne, co nie jest bez znaczenia, jeśli mają być zamontowane w toaletach dla klientów. Muszą być dedykowany ręcznikom w roli, aby umożliwiać urwanie dokładnie tylu listków, ile potrzebujesz. Ponadto w zależności od rodzaju dozownika, rolka może być zakładana pionowo lub poziomo.