Mycie i dezynfekcja rąk

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

Mycie rąk i dezynfekcja w gastronomii

Mycie rąk i dezynfekcja ma na celu zlikwidowanie szkodliwych dla organizmu drobnoustrojów, bakterii, grzybów i drożdży. Konieczne jest stosowanie do tego specjalistycznych płynów do dezynfekcji, produkowanych na bazie alkoholu, które zabijają ok. 99,99% występujących bakterii.

Dezynfekcja rąk przez pracowników powinna mieć miejsce m.in. po kontakcie z pieniędzmi, przed założeniem rękawiczek oraz po ich zdjęciu, po kontakcie z surowym mięsem/rybami, jajkami, brudnymi warzywami i owocami.

Oprócz tego należy umożliwić dezynfekcję rąk dla gości restauracji. Powinno się do tego zachęcać po wejściu do restauracji, ponadto środki do dezynfekcji rąk umieszcza się w toaletach. A jakie płyny/żele wybrać?

Środki dezynfekcji do rąk

Głównym składnikiem środków do dezynfekcji rąk, decydującym o ich skuteczności w likwidowaniu bakterii i wirusów, jest alkohol. Kluczową kwestią jest jego stężenie, które powinno wynosić minimum 60%, aczkolwiek w przypadku restauracji, innych lokali gastronomicznych zaleca się, aby było wyższe, nawet do 90%. Tylko wtedy dezynfekcja w gastronomii będzie mogła być skuteczna.

Środki odkażające nie wymagają spłukiwania oraz wycierania. Muszą szybko się wchłaniać, nie mogą pozostawiać klejącej, wilgotnej warstwy na rękach. Warto zwrócić uwagę na to, aby zawierały substancje nawilżające, dzięki czemu będą łagodniejsze dla skóry. Oprócz tego ważne jest, aby zapach alkoholu szybko znikał.

Trzy kluczowe czynniki to konsystencja, zapach oraz skuteczność działania. Jeśli chodzi o konsystencję, polecany jest płyn do dezynfekcji w formie pianki lub żelu. Pianka jest łagodna dla skóry, natomiast żel na tyle gęsty, że nie spływa z dłoni.

Producenci środków do dezynfekcji rąk stosują dodatkowe substancje aromatyzującego, które neutralizują zapach alkoholu, są więc przyjemniejsze w stosowaniu. Natomiast jeśli chodzi o skuteczność, muszą wykazywać działanie odkażające w kilkadziesiąt sekund po użyciu.

Ponadto środki dezynfekcji do rąk mogą przybrać różną formę. Najpopularniejsze to:

  • mydła do dezynfekcji rąk;
  • żele do odkażania rąk;
  • pianki do mycia rąk.

Ze względu na częstotliwość użycia, dla pracowników poleca się pianki, które są łatwe w aplikacji, a także delikatne dla wrażliwej skóry rąk. Dla gości warto przygotować żele do dezynfekcji rąk o gęstej konsystencji, z dodatkiem aloesu lub innych składników nawilżających.

Bezdotykowa stacja do dezynfekcji rąk

Ze względu na bezpieczeństwo oraz wygodę stosowania, w restauracji, w kluczowych miejscach (przy wejściu, w toaletach, a także w kuchni), dobrze jest zainstalować dozownik automatyczny do dezynfekcji, w przypadku którego wystarczy tylko przyłożyć ręce do czujnika.

Automat do dezynfekcji rąk to urządzenie elektroniczne, bezdotykowe. Najczęściej zasilane jest przez baterie alkaiczne, przy czym warto zwrócić uwagę na to, jaka jest wydajność stacji. Na jednym zestawie baterii mogą działać nawet do 30 tysięcy dozowań.

Oprócz tego stacja do dezynfekcji rąk powinna być wyposażona w wizjer umożliwiający kontrolę ilości płynu.

Oferowane przez nas środki dezynfekcji do rąk mogą być wykorzystywane jako wkład do elektronicznego dozownika.