Artykuły dla gastronomii

Kategorie

Niezbędne akcesoria kuchenne w gastronomii

Akcesoria kuchenne pełnią w gastronomii ważną rolę, bez nich kuchnia nie może poprawnie funkcjonować. Warto zatem inwestować w produkty, które są wytrzymałe. W przypadku gastronomii restauracja powinna posiadać dobrej jakości noże, patelnie, ale też przybory kuchenne do mycia naczyń. Jest to ważne, ponieważ tania gąbka, po pierwsze nie zapewni odpowiedniej swobody użytkowania, a po drugie bardzo szybko ulegnie degradacji. Artykuły kuchenne należy zatem dobierać z rozwagą, tak by mycie kuchni było, jak najłatwiejsze.

Gąbki do zmywania

Gąbki do zmywania to jeden z ważniejszych artykułów dla gastronomii, muszą się one charakteryzować dużą wytrzymałością. Najlepiej jest wybierać takie większych rozmiarów. Duże gąbki XXL sprawią, że mycie naczyń będzie szybsze i sprawniejsze. Większa powierzchnia sprawia też, że materiał nie zużyje się tak szybko, jak może się to zdarzyć z małą gąbką. Warto też zwrócić uwagę na pad gąbkowy, zbyt twardy pad może rozdrapać teflon na patelni, jednak zbyt miękki może nie być w stanie domyć zabrudzeń. Dodatkowym atutem będzie wyprofilowanie, dzięki czemu mycie naczyń będzie łatwe nawet w rękawicach.

Druciaki do zmywania

Druciaki i gąbki to niezbędne wyposażenie gastronomii. Druciana gąbka powinna być wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest to ważne, ponieważ w innym przypadku druciak po kontakcie z wodą może po prostu zardzewieć, a wtedy byłby już niezdatny do użytku.

Folia spożywcza

Folię spożywczą łatwo jest pomylić ze stretchem, jednak są to dwa zupełnie różne materiały, które różnią się swoimi parametrami. Każda restauracja, kawiarnia czy bar powinny być wyposażone w folię spożywczą, która dopuszczona jest do kontaktu z żywnością.

Folia stretch

Folię stretch w gastronomii wykorzystuje się jako środek zabezpieczający. Stretch ma za zadanie chronić przechowywane bądź transportowane przedmioty. Świetnie radzi sobie z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i jest odporna na uszkodzenia. Mimo jej wytrzymałości nie zaleca się korzystania z niej do zabezpieczania potraw, ponieważ nie każda folia stretch jest dopuszczona do kontaktu z żywnością.

Gruba folia aluminiowa

Folia spożywcza do piekarnika znajduje za to szereg innych zastosowań. Może być nie tylko wykorzystywana jako podkład do pieczenia, ale także jako zabezpieczenie przed zimnem. Folia aluminiowa dobrze sprawdzi się w restauracjach, które oferują jedzenie na dowóz. Zabezpieczenie posiłku odpowiednią stroną folii spożywczej sprawi, że jedzenie będzie ciepłe dłużej.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu artykułów dla gastronomii?

Artykuły gastronomiczne warto kupować w sklepie online w hurtowych ilościach, ponieważ ceny mogą wtedy okazać się korzystniejsze niż przy zakupie detalicznym. Warto to rozważyć, ponieważ restauracja w dużej mierze i tak jest skazana na te wydatki. W końcu bez takich produktów, jak gąbki czy folie aluminiowe, praca w kuchni byłaby utrudniona.

Torebki foliowe a ustawa o opłatach recyklingowych

W kontekście artykułów gastronomicznych, warto również wspomnieć, że sprzedawcy, którzy pakują zakupy w foliowe reklamówki jednorazowe, zobowiązani są do płacenia opłaty recyklingowej. Ustawa miała na celu zmniejszenie ilości wykorzystywanego plastiku. Sprzedawca musi pobierać opłaty od wydawanych foliówek jednorazowych. Jedynym wyjątkiem, który zwalnia z opłat za reklamówki foliowe według ustawy, to sytuacja, w której do foliówki pakowana jest żywność. Należy jednak pamiętać, że działa to jedynie wtedy, kiedy żywność nie posiada żadnego opakowania. Spakowanie zamówienia do mocnej reklamówki foliowej i przekazanie zamówienia klientowi obliguje właściciela restauracji do zapłacenia opłaty recyklingowej.