Dezynfekcja

Wyświetlanie wszystkich 3 wyników

Mycie i dezynfekcja w gastronomii, środki dezynfekcyjne

Restauracje, hotele czy kawiarnie powinny działać zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, systemem HACCP. Jednym z elementów tych standardów jest szczegółowo określona procedura mycia oraz dezynfekcji różnych powierzchni, przy czym procesy te powinny następować w ściśle określonym porządku.

Pierwszym etapie jest mycie, podczas którego stosuje się profesjonalne środki czystości dla gastronomii, które usuwają osady oraz niektóre mikroorganizmy. Następnie konieczna jest dezynfekcja, mająca na celu eliminację drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia organizmu.

W tym celu stosuje się specjalistyczne środki do dezynfekcji dla restauracji o wysokim stopniu koncentracji (niektóre produkty wymagają rozcieńczenia z wodą zgodnie z zaleceniami producenta). Sprawdź, jak przebiega dezynfekcja w gastronomii.

Dezynfekcja w hotelu, restauracji, kawiarni – jakie produkty?

Jak wspominaliśmy, środki do dezynfekcji w gastronomii charakteryzują się dużym stopniem koncentracji. Jest to konieczne zarówno ze względu na skuteczność, jak i wydajność procesu. Środki do dezynfekcji nie powinny być trudne w użytkowaniu, muszą szybko usuwać zanieczyszczenia, aby optymalizować czas poświęcony na sprzątanie. Szczególnie że procesy te należy powtarzać nawet kilka razy dziennie.

Środki dezynfekcyjne to produkty o dużej pojemności, które nierzadko wymagają przelania do wygodniejszych w użyciu opakowań, jak opryskiwacze. Trzeba też wiedzieć, że poszczególne środki dezynfekcyjne do restauracji unieszkodliwiają wybrane rodzaje bakterii i wirusów. Informację o tym znajdziesz m.in. na opakowaniu oraz w karcie produktu. Dezynfekcja w gastronomii wymaga, aby środki te były skuteczne m.in. wobec bakterii salmonelli i listerii.

Ponadto należy wziąć pod uwagę, że dezynfekcję wykonuje się codziennie, okresowo lub doraźnie. Do codziennych zadań należy m.in. mycie i dezynfekcja podłogi, zlewów i umywalek, drobnego sprzętu kuchennego (np. mikrofalówka), powierzchni produkcyjnych (blatów, stołów). Mycie doraźne ma na celu likwidację bieżących zabrudzeń, z którymi należy się uporać natychmiastowo.

Dezynfekcja okresowa powinna być wykonywana w określonych odstępach czasu, np. raz na miesiąc, raz na tydzień. To m.in. odkażanie ścian, urządzeń chłodniczych.

Profesjonalne środki do dezynsekcji – zastosowanie

Środki odkażające i dezynfekujące, w zależności od zastosowania, można podzielić na kilka grup.

Na co dzień, w restauracji, innych obiektach gastronomicznych potrzebny jest:

  • uniwersalny płyn do dezynfekcji powierzchni w gastronomii – to najczęściej środek myjąco-dezynfekcyjny do różnych powierzchni;
  • płyn do dezynfekcji blatów kuchennych – ze względu na to, że jest stosowany w miejscach, w których przygotowuje się jedzenie, m.in. mięso, charakteryzuje się silnym działaniem;
  • płyn do szybkiej dezynfekcji – to gotowy do użycia roztwór (nie wymaga rozcieńczania), który znajduje się w wygodnej butelce z opryskiwaczem; zdezynfekowane powierzchnie (np. blaty stołów restauracyjnych), mogą być używane zaraz po wyschnięciu);
  • płyn do dezynfekcji rąk w gastronomii – jest neutralny dla skóry.

Jeśli nie wiesz, jakie produkty do dezynfekcji wybrać, skontaktuj się z nami.