Serwetki

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

Wyposażenie gastronomii – serwetki

Podstawowe wyposażenie gastronomii (hoteli, restauracji, kawiarni, czy nawet food trucki) stanowią serwetki. Ten drobny element jest konieczny, aby zwiększyć poziom obsługi gości, ich komfort, a także, aby zadbać o higienę podczas spożywania posiłków.

Serwetki restauracyjne kupuje się najczęściej w specjalistycznych sklepach z artykułami dla gastronomii, jak Silco Polska. Dzięki temu możliwe jest zamówienie serwetek w dużych opakowaniach (po 100, 250 sztuk) w korzystnych cenach, a także zakup hurtowy. Dostępne są serwetki gastronomiczne znanych producentów, jak AHA, w standaryzowanych wymiarach (np. serwetki 33×33 cm, czy serwetki flizelinowe 40×40 cm). Co istotne, pasują one do stojaków, podajników na serwetki stosowanych w restauracjach.

A skąd wiedzieć, jakie serwetki wybrać? Tutaj wszystko zależy od charakteru lokalu. Przedstawiamy, jakie są rodzaje serwetek gastronomicznych oraz kiedy sprawdzają się poszczególne typy.

Serwetki gastronomiczne – rodzaje

Serwetki można podzielić na:

  • serwetki papierowe;
  • serwetki materiałowe;
  • serwetki flizelinowe.

Serwetki papierowe gastronomiczne to jeden z najpopularniejszych typów. Są tanie, jednokrotnego użytku. Można spotkać się z dwoma ich rodzajami: serwetki gastronomiczne jedno- lub dwuwarstwowe. Są niewielkich rozmiarów, mogą być składane na pół lub na cztery części. Przechowywane są w serwetnikach, stojakach, czy w dyspenserach (to najwygodniejsze rozwiązanie, ponieważ można wyciągnąć dokładnie taką ilość serwetek, jaką potrzebujesz, z zachowaniem higieny). Takie serwetki restauracyjne to dobry wybór dla małej gastronomii, kawiarni, bistro, czy dla food trucka. Bardziej eleganckie są serwetki papierowe trzywarstwowe, o większej rozmiarach, umożliwiające składanie ich pojedynczo w dekoracyjne kształty. Znajdują zastosowanie w bardziej eleganckich knajpkach, a także w mniej formalnych salach weselnych, eventowych.

Serwetki flizelinowe wykonane są z włókna syntetycznego, przypominającego naturalne materiały. Są sztywne, grube, można z nich tworzyć eleganckie kształty, dekoracje. Łączą w sobie zalety serwetek papierowych i materiałowych. Dlaczego? Z jednej strony są jednorazowego użytku, nie wymagają prasowania (z oczywistych względów, nie poddaje się ich też praniu). Jednocześnie prezentują się o wiele lepiej, niż papierowe, bardziej przypominają materiałowe, z tym że ich cena jest dużo niższa. To częsty wybór w restauracjach.

Ostatnim typem są serwetki gastronomiczne materiałowe. Zwykle wykonuje się je z bawełny lub z lnu, mogą być też produkowane z uszlachetnionego poliestru. Wyglądają luksusowo, najczęściej układa się z nich efektowne kompozycje. Są wielorazowe, można je prać oraz prasować. Są jednak o wiele droższe, od papierowych i flizelinowych, ponadto po kilku praniach (szczególnie gdy są mocno zabrudzone, np. czerwonym winem) mogą się już nie nadawać do dalszego użytku. Najczęściej znajdują zastosowanie w luksusowych restauracjach, salach weselnych.

Podajnik/stojak na serwetki

Jeśli decydujesz się na serwetki restauracyjne papierowe, dobrze byłoby od razu kupić stojak na serwetki lub podajnik/dyspenser. Stojak, choć może przybrać stylowe kształty, jest mniej higieniczny, trudniejszy w użytkowaniu (wyciągnięcie pojedynczej serwetki stanowi czasami nie lada wyzwanie). Dlatego częściej poleca się dyspenser/podajnik do serwetek, czyli nieduży pojemnik z otworem, przez który wysuwają się kolejne serwetki. Można go upić w czarnej, minimalistycznej wersji lub wręcz przeciwnie, ze stali nierdzewnej, w stylu retro i tym samym dopasować go do wystroju, charakteru wnętrza.