Ścierki, gąbki i druciaki

Wyświetlanie wszystkich 6 wyników

Ścierki, gąbki i druciaki – akcesoria do sprzątania do gastronomii

Ścierki, gąbki i druciaki to podstawowe artykuły do sprzątania wykorzystywane w branży HoReCa, i nie tylko. Powinny być skuteczne oraz trwałe – choć podlegają systematycznej wymianie, w ramach optymalizacji kosztów, nie powinny się rozdzierać, niszczyć już po kilku minutach. Oprócz tego ważne jest, aby usprawniały, a nie utrudniały prace. Dlatego sprzęt do sprzątania powinno się kupować w specjalistycznych sklepach, które, oprócz tego, oferują profesjonalną chemię dla gastronomii. Oferowane przez nie produkty są nie tylko przeznaczone do intensywnej eksploatacji (a nie do użytkowania w warunkach domowych, jak w ogólnodostępnych marketach itp.), ale też sprzedawane są hurtowo, w korzystniejszych cenach. Można jednorazowo zaopatrzyć się w niezbędne wyposażenie, by potem móc skupić się na bieżącej pracy.

A co jest ważne, gdy kupujesz artykuły do sprzątania? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, wybierając podstawowe akcesoria do ręcznego mycia naczyń.

Ściereczki do naczyń

Czy profesjonalny sprzęt sprzątający obejmuje nawet tak drobne elementy, jak ścierki kuchenne? Zdecydowanie tak.

To, co polecamy dla branży gastronomicznej, HoReCa, to przede wszystkim ścierki kuchenne antybakteryjne, które spełniają najważniejsze wymogi higieniczne. Czym się różnią? Materiał, z którego są produkowane, jest tak wytwarzany, aby ograniczyć rozwój bakterii podczas wielokrotnego użycia. Dzięki temu ścierka dłużej pozostaje „świeża”, a więc jest tym samym bardziej wydajna.

Innym rodzajem ścierek, są wersje gąbczaste. To, co je przede wszystkim odróżnia, to konieczność użytkowania ich wyłącznie na mokro. Bardzo dobrze wiążą wodę oraz kurz, a oprócz tego szybko schną. Są idealne m.in. do przecierania stolików restauracyjnych, aczkolwiek pamiętaj, że zawsze po takiej czynności konieczna jest dezynfekcja mebli.

Do czyszczenia kuchni wykorzystuje się też ściereczki z mikrofibry. Stosuje się je zarówno na sucho, jak i na mokro. Suche ścierki z mikrofibry skutecznie przyciągają kurz, sprawdzą się też podczas czyszczenia elementów szklanych, jak lustra. Natomiast zmoczona mikrofibra bardzo dobrze absorbuje wilgoć oraz brud. Na koniec warto jeszcze dodać, że ściereczki z mikrofibry są wielokrotnego użytku, można prać je w pralce (trzeba przy tym pamiętać, aby nie używać środków zmiękczających). Po wypraniu mogą zostać poddane suszeniu w temperaturze nie wyższej, niż 100 stopni.

Gąbki do mycia naczyń

Kolejnym, podstawowym artykułem do sprzątania, są gąbki do mycia naczyń. Charakteryzują się poręcznością, szybko usuwają nawet silnie zabrudzenia. Gąbka do zmywania zwykle posiada dodatkową warstwę szorującą, która ułatwia prace. W branży gastronomicznej dużą popularnością cieszą się gąbki do zmywania Vileda, które znane są ze swojej wytrzymałości.

Oprócz tego ważne jest, aby gąbki nie rysowały powierzchni, nadawały się także do delikatnego szkła.

Druciak do szorowania

Ostatnim produktem, który chcielibyśmy przedstawić, jest druciak do szorowania. Jest on przeznaczony do usuwania najsilniejszych zabrudzeń (nawet przypalonych garnków), aczkolwiek trzeba uważać na to, że może porysować delikatne powierzchnie.

Najczęściej dostępne są druciaki stalowe, aczkolwiek w ofercie niektórych sklepów znajduje się też druciak miedziany.