Folie i papiery do pieczenia

Wyświetlanie wszystkich 8 wyników

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – papier do pieczenia, folie

Wyposażenie zakładów gastronomicznych to nie tylko sprzęt do gotowania, meble, profesjonalna chemia i artykuły do sprzątania dedykowane branży HoReCa, ale też papier do pieczenia, folia aluminiowa, czy folia stretch. Czym się one różnią od tych, dostępnych w popularnych sklepach? Przede wszystkim wielkością.

Wyposażenie gastronomii powinno być kupowane z myślą o funkcjonalności, wydajności oraz oszczędności. Dlatego rekomenduje się produkty kupowane hurtowo lub w większych opakowaniach, spełniających wymagania restauratorów. Przedstawiamy, z jakich rozwiązań korzysta branża gastronomiczna.

Papier do pieczenia gastronomiczny

Papier do pieczenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni, nie tylko domowej, ale też restauracyjnej. Może znajdować się pod dwoma postaciami:

  • w rolce;
  • w arkuszach.

Papier do pieczenia w rolce umożliwia oderwanie dokładnie takiego kawałka, jakiego potrzebujesz. Sprawdzi się w przypadku foremek, blach o niestandardowych, dużych wymiarach. Papier do pieczenia w arkuszach jest wygodniejszy w użytkowaniu, wystarczy wyciągnąć jeden arkusz. Może jednak okazać się zbyt mały, dlatego restauratorzy często decydują się na zakup obu tych produktów.

Co wyróżnia papier do pieczenia gastronomiczny? Wielkość opakowania. W przypadku arkuszy jest to najczęściej 400-500 sztuk, rolka może mieć natomiast do 50 m. Dzięki temu jedno opakowania jest wydajne, starcza na długo, nie trzeba martwić się o częste zaopatrzenie.

Oprócz tego warto wiedzieć, że papier do pieczenia powlekany jest silikonem, dzięki czemu nie musisz dodatkowo używać tłuszczu. Ponadto warstwa ta sprawia, że papier jest nieprzywierający. Ciekawostką jest to, że papier do pieczenia gastronomiczny można być użytkowany kilkakrotnie (nawet do 8 razy), aczkolwiek trzeba pamiętać, że wszystko zależy od stopnia jego zabrudzenia.

Folia aluminiowa dla gastronomii

Folia aluminiowa, folia cateringowa – to kolejny produkt przydatny w restauracyjnej kuchni. Posłuży zarówno do przyrządzania (np. pieczenia), jak i pakowania potraw. Ponadto można jej użyć do mrożenia, czy grillowania. Zapewnia świeżość produktów, utrudnia przenikanie zapachów w lodówce, czy w zamrażarce.

Folia aluminiowa dla gastronomii dostępna jest w dużych rolkach, których waga sięga nawet do 1,5 kg. Może posiadać różną szerokość, najczęściej 35 cm lub 45 cm.

Folia stretch – opakowania gastronomiczne

Folia spożywcza ma szerokie zastosowanie w kuchni – może służyć do owijania, pakowania potraw, zabezpiecza produkty przed zabrudzeniem, przenikaniem zapachów, a także przedostawaniem się do środka insektów. Przyda się także podczas magazynowania i transportu potraw, co sprawdza się zwłaszcza w firmach cateringowych oraz w punktach gastronomicznych, które oferują zamówienia na dowóz. Dzięki temu, że jest transparentna, ułatwia sprawdzenie tego, co jest w środku.

Opakowania gastronomiczne są duże, wydajne. Wyróżnia się folię stretch ręczną lub maszynową, w przypadku restauracji ta pierwsza jest znacznie częściej wykorzystywana.

Folia do pakowania próżniowego

Jeśli prowadzisz firmę cateringową lub oferujesz jedzenie na wynos, potrzebna będzie ci jeszcze folia do pakowania próżniowego. Zwykle występują w formie rękawów zgrzewanych obustronnie. Może mieć różne wymiary, najpopularniejsze to 150×200 cm oraz 200×300 cm. Dzięki niej możliwe jest zachowanie świeżości pakowanych potraw, produktów spożywczych, a także zapewnienie szczelności.